29 oktober 2012

FJÄRIL VINGAD

Jag fick väldigt blandade känslor när jag i somras hittade den här brickan i en antikaffär i Bromölla. Full av fjärilar som har fått sätta livet till för denna prydnadssak, fy vad hemskt! Men samtidigt kände jag att det var helt fel att de där fjärilarna skulle ha dött i onödan om ingen längre skulle älskade den här brickan, med de vackra vackra skimrande vingarna på. Så jag avvarade en femtiolapp och tog med den hem, och fin är den allt! Jag har ingen aning om hur gammal den är eller var den kommer ifrån, men det är ett vackert hantverk med intarsia i träet. Extra roligt var det när jag såg en precis likadan rekvisita-bricka, fast med andra fjärilar, i det här inlägget på IKEA's blogg Livet hemma. 

27 oktober 2012

HUNGERSPELEN

 
Nu har jag också läst dem, precis som så många andra därute. Den brutala serien om Hungerspelen av Suzanne Collins. Har man inte läst dem kanske man har sett första filmen, vilket jag faktiskt också hade gjort innan jag började läsa serien. 
Enligt mig är serien inget litterärt mästerverk, men jag tror helt klart att det är en blivande klassiker/kultserie från den här tiden. En sådan som kommer leva kvar och som våra barn och barnbarn kommer att läsa. Den underliggande meningen och liknelsen med vår egen värld är absolut tänkvärd och inget man behöver läsa mellan raderna för att förstå. 
Trevlig förströelse om man vill ha något lättsmält (om än väldigt brutalt och bloddrypande) som är hyfsat spännande. De första två böckerna var bäst, den tredje lite segare och mindre spännande, men med bra slut.

21 oktober 2012

JUST ME

Man får roa sig bäst man kan när ens bättre hälft befinner sig i fjärran östern och inte kommer hem igen förrän i November. Tog en lång och hurtig söndagspromenad och var vrålhungrig när jag kom hem, så jag kokade lite varm choklad som spetsades med Malibu. Premiäranvände min fina fina kaninkopp som jag köpte på Colette i Paris. Är den inte ganska underbar?! Det blev även en rödbetsscone med lemoncurd samt en arraksboll som blev över från fredagsfikat på jobbet. Från promenaden hade jag köpt med mig hem en Femina och på köpet fick man Elle Interiör. Himla bra ju eftersom Elle Interör kostar mer ensam än vad de båda kostade tillsammans! I bakgrunden går playlisten "Christmas" på repeat eftersom den får mig att må väldigt bra.
Det har varit en ganska varm och stilla helg. Igår tog jag en cykeltur och fick ta av mig jackan och cykla i bara t-shirt eftersom det blev alldeles för varmt. Cyklade på en vacker trädkantad gata där löven singlade ner som konfetti i solljuset. Eftermiddagen spenderades på Väla där jag köpte varma tröjor och några andra kul saker. Sen gick jag lite vilse men hittade till slut fram till vännerna Lotta och Linus i Ödåkra. Där lagade vi middag och satte oss sedan framför en digital brasa och drack te ur fina engelska tekoppar. Sen tog jag tåget tillbaka till Helsingborg och läste bok och pinnade saker på Pinterest.

16 oktober 2012

EN FLASKA SOLSKEN

orangejuiceSenaste månaden har jag haft värsta apelsincravingen. Varenda söndagsfrukost de senaste veckorna har det stått en liten flaska nypressad apelsinjuice på bordet. Det är så grymt gott, som solsken på flaska. Jag tycker inte om att skala apelsin och tycker att det är lite meckigt att äta klyftor, så jag föredrar att dricka juicen. Till varsitt litet glas juice åt mig och mannen räcker det att pressa två-tre apelsiner. Vill man ha mer tar det ju lite längre tid, men det är fortfarande värt det. Avskyr köpt apelsinjuice, även de "lyxigare" varianterna, som jag mest tycker smakar beskt, surt och konstgjort och inte alls som riktig apelsin. Just nu är dessutom apelsinerna i affären helt magiska. Så passa på att pressa vetta!

8 oktober 2012

HÖST PÅ SÖDERÅSEN

I Lördags packade vi Kånken full och åkte med Josefin på utflykt till Söderåsen. Vi parkerade vid Skäralid och promenerade bland höstlöv och svampar till utsiktspunkten Kopparhatten. Träden var fortfarande ganska gröna men med stänk av gult här och där.
Vi avslutade det hela med kanelbullar och varm choklad toppad med minimarshmallows. Så himla gott med värmande dryck i den kyliga höstluften. Skönt är det också att det ännu inte blir mörkt så rysligt tidigt. Fasar inför att ställa om klockan, det är så extremt värdelöst. När ska vi avskaffa vintertid?

4 oktober 2012

SWEET PAUL FALL

Sweet Paul
Sweet Paul
Sweet Paul
Bilder: Sweet Paul Magazine
Efter ett svettigt Zumbapass ikväll var det skönt att sätta sig ner och njuta av det nya numret av Sweet Paul Magazine, som även omnämndes i föregående inlägg. I detta finfina höstnummer var det bland annat chokladfrossa och en mängd annan matinspiration och pysseltips.

2 oktober 2012

PRETZEL BITES

De här delikata skapelserna är alltså Pretzel bites, små bullar som man bakar på samma sätt som vanliga pretzels, fast man formar degen till bollar istället. De är väldans goda nybakta med en klick smör på och ett glas mjölk att dricka till. Öl går säkert också bra, men då jag inte är så glad i öl överlåter jag det testandet till någon annan. Receptet hittade jag i Sweet Paul Magazine, men vilket nummer det var minns jag inte. Jag har i alla fall tagit mig friheten att översätta receptet till svenska och modifiera lite lätt.

Det här behövs till 40 st:

2 tsk torrjäst 
3,3 dl 40-gradigt vatten
3/4 dl farinsocker
ca 9 dl vetemjöl

1 tsk bikarbonat eller bakpulver
Grovt salt eller havssalt

Lös upp jästen i vattnet, tillsätt farinsocker och arbeta in mjölet tills degen precis släpper bunkens kanter. Täck degen med plastfolie och låt jäsa ca 45 min. 
Sätt ugnen på 250°C. Koka upp en stor kastrull med vatten medan du delar degen i 40 bitar och rullar till bollar. Tillsätt bikarbonat i vattnet och lägg ner degbollarna en eller ett par i taget. Låt dem koka 10 sekunder  innan du tar upp dem och lägger dem på bakplåtspappersklädd plåt. Det blir lagom med två plåtar med 20 bollar på varje. Strö på salt medan de fortfarande är blöta så att det fastnar, och snåla inte! Grädda i ugnen 8-10 min eller tills de är gyllenbruna. Låt svalna på galler och avnjut sedan med smör och mjölk!